Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Voordelen

Het gebruik van een RitRegistratieSysteem kent verschillende doelgroepen en toepassingen. Er rijden op dit moment in Nederland al duizenden auto’s met een RitRegistratieSysteem. Op termijn is het zelfs de verwachting dat alle auto’s af-fabriek met een systeem worden uitgevoerd.

Er zijn berijders die zelf een RitRegistratieSysteem aanschaffen om de kilometeradministratie te vergemakkelijken. In andere gevallen is dit het initiatief van de werkgever om een RitRegistratieSysteem te monteren. Daarnaast zijn er heel veel uitvoeringsvormen. Een simpel RitRegistratieSysteem levert alleen een sluitende rittenregistratie. Een uitgebreider systeem kan ook dienen als Track&Trace systeem.

Sluitende rittenregistratie
​Er zijn in Nederland veel zakelijke rijders, waaronder zo'n 250.000 verklaringhouders, die geen bijtelling privegebruik auto hebben. Deze berijders rijden per jaar niet meer dan 500 km prive. Iedere zakelijke rijder die niet bijtelt moet dit bij de Belastingdienst kunnen bewijzen. Hiervoor is een sluitende rittenregistratie nodig. Mocht de rittenregistratie niet in orde zijn zijn dan levert dit een naheffing op die regelmatig in de duizenden euro's loopt. Een ritregistratiesysteem met het keurmerk staat garant voor een sluitende rittenregistratie en weet je een ding zeker: de standaard beveiligde output van het systeem levert een deugdelijke rittenadministratie op en staat niet meer ter discussie. Wat blijft, is dat je op de juiste momenten aan moet geven of een rit zakelijk of prive is. Het volgende stelt de Belastingdienst op hun website: 

Gebruikt u een rittenregistratiesysteem met het Keurmerk RitRegistratieSystemen, dan gaan wij er vanuit dat uw rittenregistratie sluitend is. Wij kunnen nog wel een controle instellen en onderzoeken of een rit zakelijk of privé is. Bron: Belastingdienst

​Omzetbelasting en privegebruik auto
​Naast het privegebruik voor de loon- en inkomstenbelasting zijn voor de omzetbelasting de ritten tussen woning en werk ook prive. Jaarlijks moet voor de omzetbelastng het privegebruik van de auto worden aangegeven. Ook hiervoor biedt een ritregistratiesysteem met het keurmerk de ideals uitgangspositie voor de juiste afdracht. Dit voorkomt een forfaitaire (en vaak duurdere) berekening van de verontschuldigde omzetbelasting. Zie voor meer uitleg: Rekenhulp berekening btw over privegebruik auto

Toekomstige wetgeving
​Met het oog op toekomstige fiscale regelgeving wordt terugkerend gesproken over bijvoorbeeld betalen naar gebruik. Een gestaffelde bijtelling zou een toekomstige manier van heffen kunnen zijn. Daarbij wordt, afhankelijk van het aantal gereden privekilometers, bijgeteld. Of deze vorm van belasting er komt, is onduidelijk maar het zou goed kunnen. In veel scenario's van toekomstige belastingheffing is het registreren van het verschil tussen zakelijke en prive kilometers logisch. Met een RRS voorzien van een Keurmerk ben je optimaal voorbereid op de toekomstige wetgeving.